Berhati2 semasa cuti beraya..

Petang ni aku nak wat n3 keselamatan rumah anda semasa korang balik beraya kat kampung.. hehe.. simple je n3 ni.. tapi ia sebagai peringatan sesama kite.. insyaAllah..

Google Images
Kite mulakan dengan kunci rumah.. pastikan korang kunci rumah korang dengan betul.. guna lah lock atau mangga yang dipercayai... baru2 ni aku de berborak dengan sorang kontraktor buat rumah.. die cerita kat aku senang je nak bukak kunci mangga yang korang kunci tuh.. so.. sebagai rakan blogger yang prihatin serta sebagai rakyat Malaysia.. aku nak ingatkan kepada korang semua.. kunci la rumah korang betul2..
Google Images
 Kemudian.. korang hentikanlah sementara langganan buku ke.. majalah ke.. takpun klu korang de wat langganan surat khabar setiap hari ke rumah.. utk bulan ni n bulan depan.. korang hentikan lah sementara.. nti tak pasal2 org surat khabar tuh hantar je... pastuh belonggok surat khabar tuh depan rumah.. memang sah la tuan rumah takde rumah.. 
Google Images
 Seterusnya... korang kenalilah jiran2 yang korang kenal dan rapat macam adik beradik ke.. tak pun rapat macam jiran.. ehehe.. kire jiran yang tak balik kampung yang jauh.. macam perlis ke.. JB ke.. atau die memang beray kat situ gak tahun ni... so korang mintak la tolong dorang tengok2 kan rumah korang semasa korang duk sibuk beraya kat akampung halaman..
Google Images

Klu korang duk dalam area rumah yang de pengawal keselamatan.. hmm.. korang gi la kat pejabat pengurusan tuh.. korang wat surat mintak tolong jenguk2 kan rumah korang semasa korang tak de nanti..
Polis DiRaja Malaysia

Tak pun.. paling last sekali... korang wat la laporan polis.. gi kat pejabat polis.. wat laporan keselamatan bagitahu yang korang akan balik beraya di kampung.. pada sekian2 hari.. sampai sekian2 hari.. mintak tolong pakcik polis yang sangat berjasa yang sanggup manjalankan tugas time kite sibuk beraya sakan di kampung halama... ( yang ni aku tak pasti leh wat ke tak.. nak tahhu lebih lanjut..korang gi la kat pejabat polis berdekatan... jgn plak korang duk kat Ampang.. korang wat laporan polis tuh kat Subang plak.. tak ke pelik namanye..ehe)


p/s: Berhati2 semasa korang dalam perjalanan balik kampung.. nti aku wat n3 psl persiapan balik beraya plak.. hehe..

2 comments:

makdara TERDIVA said...

bagusla aibaks sudi share tips ni kat sini :)

selamat mengunci rumah ketat2

aibaks said...

mak dara terdiva: ketat jgn tak ketat tau..ehe