Proton keluar Waja"lution" ke?


gambar pinjam dari paultan.org
Salam.. semalam masa aku tgh berbuka puasa dengan isteri aku kat luar.. aku dengar berita TV3 tentang usaha Proton Berhad dalam penghasilan kereta tempatan generasi baru untuk menggantikan Waja yang sedia ada.. kat atas tuh gamba waja stok lama.. aku pinjam dari Paultan.org...
gambar pinjam dari auto-akasia
Camni ke  rupe waja baru? gambar ni aku amik dari auto-akasia... pergh mantap la plak..best gak design die.. tapi bukan...
gambar pinjam dari theophiluschin


Camni ke? gamba ni aku jumpe kat theophiluschin ni.. cam gagah plak.. ala2 versi camry tak pun accord... tapi waja bukan dalam kelas accord atau camry... bukan kot..

Tak pun camni.. sbb aku tgk dlm berita semalam gamba dei lebih kurang same je..ni gamba dari depan... 

Yang dari belakang.. sebijik macam Lancer plak.. tapi Lancer 2.0 Gt... tak tahu la aku Proton nak buh pe dlm Waja ni.. enjin buatan sendiri hanya 1.6 CPS je... sama dalam waja sekarang dengan exora..


Projek terbaru yang aku dengar dari proton hanya tengah buat 1.6 turbo tapi tak de cps.. 1.6 campro buh turba dapat hasilkan dalam 138 ps... tak pun 136 bhp... hmm.. kite tengok la yer nanti...terima kasih banyak2 kepada paultan sbb gambar waja edisi replacement ni aku amik dari die..

14 comments:

ejum said...

model baru waja macam lancer hehe

Jom usha entry terbaru kat sini E J U M

Parkcheek Chun Li said...

mletup....waja baru...pesona versi baru pun lawa....tp x pnh g bw pesona...

aibaks said...

ejum: kang baru2 ni proton de wat koleberasi dengan mitsubisi.. last year kot.. so.. mgkn ni la hasil die.. ntah2 die buh enjin mitsubisi 2.0 kot...

aibaks said...

parkcheek: hmm.. de persona replacement model gak ke? dengar2 khabar cam nak tukar waja atau perdana je.. tp waja kuar dulu.. mungking perdana serupa macam etherna kot..

hans said...

ada kata macam mitsubishi punya model ke apa entah
xpasti

meh komen kejap pasal iklan raya tv3 yang baru nih

P/S : Iklan Raya Aidilfitri TV3 Tahun Nih Macam Ada Tak Kena! Ini Bukan Hari Natal....

Affan Ruslan said...

Salam bro.
Tak berapa best pulak.
Kira design je lah kan die ubah,
tapi ada unsur2 peniruan.
cam rugi sket lah part tu

aibaks said...

hans: mungkin la spt mitsubisi.. pe2 pun nti bile da oficial launch.. kite tgk la.. nti aibaks g pelancaran tuh..

aibaks said...

affan: mungkin pada pandangan kite konsep tuh ditiru.. tapi pada pandangan proton-mitsubisi, ia adalah rundingan dua hala.. wallahualam

Che Armster said...

lepas ni banyak la wajalancer kuar kat jalan..

sakit mata kadang-kadang bila tengok diorang modify dah macam keter abeng

nrshasha said...

hmmm tp kan perodua ALZA lg best jek tgk..
hehehe.. mcm sport gitu..waja mcm kontot body die..
jangan marah ini cuma pandangan saye..

noor afzan said...

tungu dah lihat je la nanti yang real punya =)

aibaks said...

che amster: haha.. rugila sesape yg da modify waja"lution" tp proton akan kuarkan wajalancer yang baru.. haha..

aibaks said...

shasha: hmm.. betul gak ckp awk tuh.. ala2 sporty gitu... power-to-weight ratio pun sepadan..

aibaks said...

afzan: tuh yang tak sabar2 tuh nak g tgk sendiri.. hehe