Pandangan Jeannie Khoo dalam tren pekerjaan 2011



ni adalah perbualan radio yang dirakamkan dalam bfm business station radio yang membincangkan tren pekerjaan tahun 2011.. dalam perbualan ini.. Jeannie Khoo merupakan wakil dari laman web pencarian kerja Kelly Services menyatakan tren terbaru yang perlu ada pada setiap orang yang ingin mencari kerja baru atau meningkatkan taraf hidup mereka perlulah:
1. bersedia untuk perubahan...
2. jadi seorang yang interaktif dan innovatif dalam diri..
3. ada soft skills dan boleh buat pelbagai kerja (multi tasking)...
4. mempunyai sikap positif dalam diri..

ni la antara rumusan2 yang dapat aku share kat korang.. klu korang rase2 nak hapgred taraf hidup korang.. leh la tanamkan sikap2 yang diperlukan untuk tahun 2011 ni.. dalam perbualan ni gak... die de cakap tentang kenaikan 5% utk gaji korang jika korang lepas penilaian prestasi... hehe..

pastu die siap bagitahu antara sektor2 yang sengat diperlukan dalam tahun 2011 selari dengan perancangan kerajaan untuk menjadikan Malaysia negara berpendapatan tinggi.. antara sektor yang diperlukan..
1. banking dan finance
2. bidang IT
3. e-commerce
4. engineering dll..

ni la antara sektor yang die bagitahu.. kepada rakan2 lain.. klu la terasa nak hapgred skit kerja ke.. meh la kite same2 renungkan yerk..

No comments: