Nak kurus badan? urut boleh ke?

Salam,

Korang mesti ingat pe lagi la si aibaks ni nak bercerita.. rini aku nak share korang ngan satu teknik urutan yang leh wantu korang kawal berat badan..

Korang tau tak 9 drpd 10 masyarakat negara barat ni mengalami masalah berat badan? pastu kat Malaysia.. masih kurang..tapi ratio agak tinggi beb..dalam 10 orang.. maybe 4-5orang de masalah berat badan.. masalah ini nak cek senang je..korang mesti tahu BMI (body mass index).. berat badan korang (kg) bahagi dengan ketinggian korang (meter x meter)..contoh..berat badan 80kg..tinggi 1.70m.. so.. korang akan kira 80/(1.7 x 1.7) = 80/2.89 = 27.68 <-- ni la angka yang dijadikan indeks no. bmi korang.. nak kire korang gi sini.

Rini aku nak ajar korang urutan yang leh bantu korang kawal berat badan.. urutan ni korang kene wat lembut lembut je... jgn korang apply cakar harimau plak..haha.. tempat2 yang strategik ialah kat tengkuk..bawah armpit.. celah kelengkang.. & bawah pusat.. senang je beb..time korang tgh layan bace n3 aku ni..korang leh wat mane yang mampu..

Tengkuk.. korang mula dengan urutan dari belakang tengkuk turun ke bahagian bahu..korang urut manje2 je..wat 5 kali dulu.. pastu tempat kedua kat tengkuk ialah kat collarbone korang plak.. dari atas bahu korang tarik ke collarbone sampai ke tengah badan..wat 5kali gak...

Bawah armpit.. yang ni mula dari bahagian tepi dada..korang tarik ke arah armpit...tu je..senang beb..wat 5 kali gak..

Celah kelengkang..yang ni korang jgn la berfikiran tak elok plak..aku ajar ni tujuan ilmu.. so aku treat korang mcm org dewasa..bukan kanak2 zaman remaja.. korang mule dari bahagian dalam kaki..korang urut tarik ke atas menghala ke groin part.. wat 5 kali gak.. pastu dari bahagian atas kaki.. ben ashaari ckp otot vastus lateralis .. haha..pastu korang urut naik ke atas gak..wat 5kali..

Lastly..bahagian bawah perut plak.. korang urut dari atas groin ke pusat..wat 5 kali gak..pastu dari bahagian tepi perut a.k.a. pinggang urut nek ke atas..wak 5 kali gak..

Nak tahu kenapa? urutan ni untuk melancarkan perjalanan sistem limpa kita.. urutan bahagian atas tu seperti urutan untuk rawat breast cancer.. same je beb.. klu korang nak tahu ade certain syarikat pengurusan berat badan gune taktik yang same je.. cume korang kene bayar la 3-4k utk dapat urutan cam tuh..haha.. klu korang banyak duit tak tahu nak wat pe dengan duit tu xpe bai.. aku tak kisah.. aku nak share je..ilmu ni.. haha.. wallahualam..