Proton Neo R3 Lotus F1 dan pemilik pertamanya...


Aku baru2 ni terbace satu artikel arkib dlm paper online.. tentang Proton Malaysia keluarkan kereta sports edisi baru dr Proton Holdings... pergh.. r3 neo beb.. edisi ni aku ringkaskan... sebuah kereta stok ori dari satria neo tapi dpt sentuhan tambahan dari Lotus Engineering...

Satria Neo R3 Lotus Racing Developement
- enjin standard 1.6L 1597 cc 16 injap sebaris CPS VIMS
- transmisi manual dengan 5 kelajuan
- keupayaan maks. 145bhp pada 7000rpm
- tork maks. 168 Nm pada 5000rpm
- rim 16 inci & tayar Brigestone Adrenaline
- 62kg lebih ringan dari Satria Neo standard
- harga? ehehe.. RM 115,000.00

Aku rasa korang lebih tahu dengan lebih lanjut tentang Satria Neo R3 ni berbanding aku.. ni pun aku amik dari Google gak.. ehe.. tapi aku rasa harga die mahal skit la.. enjin 1.6L je.. pastu RM 115k... compare kete lain.. Lancer GT ke.. baru RM123k... takpun Civic 1.8L ke.. baru RM 119k..

Pe2 pun.. ni la kereta keluaran Proton Holdings dibawah bimbingan penasihatnya Tun Dr. M kite.. hmm... bagi aku not bad la.. tapi korang mesti tak berapa perasan few years before Lotus Neo R3 ni keluar.. aku pernah terjumpa dlm

blog ni
pasal Satria Neo edisi baru tapi xde CPS..xde aifm..xde vims.. turbo pun xde beb.. cume standard cam tak pro enjin.. tukar 8mm kabel spark plug..tukar sistem buang angin dari R3.. pastuh tukar ecu je..tapi hasil die..

Satria Neo R3 bukan Lotus F1 Edisi
- enjin standard 1.6L 1597 cc 16 injap sebaris
- transmisi manual dengan 5 kelajuan
- keupayaan maks. 135bhp pada 6100rpm
- tork maks. 164 Nm pada 4200rpm

Aku rase cam bes gak.. cume yang ni tak officially launched je lar.. hehe..cume tak sekuat Lotus F1 la.. tapi aku rase cam dah power da.. ok ler tuh.. ehe..

Tapi korang tau tak..dlm 25 unit Lotus F1 Neo R3 ni dengan harga yang agak tinggi.. da de 11 tempahan awal pada hari pelancaran model ni.. haha.. de gak orang Malaysia yang sahut dengan produk kita.. alhamdulillah.. tapi korang tau tak sape pemilik pertama Lotus F1 Neo R3 ni? Meh aku share dgn korang.. aku pun dapat tahu dari

sini
..haha.. sape lagi klu bukan pelakon lelaki Malaysia yang selamba je.. ROSYAM NOR!! tahniah..tahniah aku ucapkan kepada Rosyam Nor sbb sokong industri permotoran Malaysia dengan memiliki sebuah Lotus F1 Neo R3..

2 comments:

sWeEt 'N LoVeLy said...

orang kaya...ape pun leh beli...

ohoeya858.blogspot.com said...

terasa minat plk nak amk tau lbih lanjut ttg kete ni..