Tahu tak korang...pasal kalori..

Salam.. dlm n3 aku b4 ni de ckp pasal senaman..jog..etc..klu xde korang sound la aku..nti aku wat n3 tuh..

Dlm n3 aku ni..aku nak share pasal berapa banyak kalori korang terbakar..sehari... haha... pastu korang fikir la sendiri yer.. klu hari2 korang masak resepi cam mat gebu wat.. pergh.. bayangkan lah bape banyak kalori korang simpan dalam badan.. klu kalori ni cam duit.. aku suke beb.. tapi kalori ni bukan duit.. so aku memang xsuke.. korang nilai la sendiri..

Secara am.. kalori ni cume satu unit SI je.. macam korang nak kira duit korang pakai ringgit malaysia atau sen kan? so, kalori ni cume satu unit ukuran je.. tapi die ukur ape aibaks? ha... die ukur jumlah tenaga dalam bentuk haba.. aku ringkaskan je.. klu korang rajin nak cari maksud kalori..korang google je..

Kenapa kalori ni penting? kalori ni sebenarnya penting bai.. tak seteruk yang korang sangka.. cume die unit ukuran je... jangan risau bai.. tapi klu kalori ni korang simpan banyak dari korang gune.. so.. korang bayangkan lah.. unit kalori ni korang tukar jadi unit RM.. sehari korang dapat RM 100.. korang belanja RM 10 je.. baki de RM 90... yang baki ni klu korang darab 30 hari.. pergh.. da RM 2700 beb! mcm korang wat iklan nuff tuh.. hahaha.... sorang klik dpt sekian2.. klu kempen meter.. sekian2 plak kiraan die.. sorang tekan camni.. klu 1000 orang camni plak.. haha... kaya korang..

Tapi yang aku bebel ni kalori beb.. sehari korang belasah rendang tok cam mat gebu ajar.. pergh.. da dapat 1000 - 1500 kalori.. pastu korang bukan makan sehari sekali je.. mau paling koman pun 3 kali sehari.. haha.. pastu end of the day korang da simpan bnyk mane kalori korang tahu? haha..

Secara kasar lagi.. rakyat kat Malaysia ni... ade kadar metabolisma yang agak rendah.. lelaki dlm 1600 kalori... perempuan 1200 kalori.. yang ni korang bakar sehari.. ni pun depend tahap atau keadaan korang sehari.. klu keje pejabat sehari.. duk je depan air cond sambil layan blog sampai petang.. haha.. mau rendah lagi kalori korang terbakar sehari..

So kat sini aku wat ringkasan secara kasar.. klu korang makan sehari 3x...
- pagi - nasi lemak 1 pinggan - 800 kalori
- tghr - nasi campur (nasi putih 1pinggan, sayur & ayam/ikan) - 1100 kalori
- petang - kuih 3 jenis - 300 kalori
- malam - nasi + kari ikan + sayur - 1500 kalori
Jumlah kalori sehari korang = 3700 kalori

Pastu korang minum plak..
- pagi - teh tarik 1 cawan - 80 kalori
- tghr - teh ais 1 cawan - 100 kalori
- petang - neskape 1 cawam - 110 kalori
- malam - teh tarik lagi - 80 kalori
Jumah kalori dari air je = 370 kalori

haha... pastu tolak sehari korang bakar.. klu lelaki 1600 kalori.. tinggal 2470 kalori.. sebulan? 74100 kalori!!! haha.. korang fikir la yer.. nanti aku wat n3 seterunya pasal lemak dan kalori plak..

3 comments:

sWeEt 'N LoVeLy said...

banyaknye!bile la nak buang tu sudahnye...

aibaks said...

hmm... perkara ni perlu dibawa bincang ke meeting yang akan datang.. then.. kita akan list down semua posibilities yang mungkin dapat menyelesaikan masalah ni.. haha

Liya Laa said...

owh..kamu..hehe
tue sy join contest lah.
sticky mode entry ..huhu
.
.
kawen awl xbley ek?
ahaha..