Hati2 dengan akaun anda..

pinjam dari metro online
Hari ni lepas je lunch aku baru terhegeh2 nak bace paper.. sbb rini aku malas nak g berli paper.. haha..aku pun bukak la Metro Online yang sentiasa menyajikan kite dengan news news yang hangat.. haha..


Aku nak ingatkan kepada rakan2 blogger agar sentiasa menjaga maklumat peribadi korang di tempat yang baik.. jangan la bagi orang lain sesuke hati.. sbb ia mungkin boleh menimbulkan perkara2 yang tak diingini berlaku.. 


Contoh: klu korang share nombor pin atm kat kawan suh tolong draw kan duit korang.. tukar la pin lain.. pastu klu boleh jgn ler bagi sesuke hati.. tak pun dlm paper rini cakap hanya sebab di sangka bukak akaun fesbuk kawan ni.. pastu budak sekolah yang tengah SPM ni kene rojak belasah teruk.. pergh.. budak2 zaman sekarang ni.. ganas betul.. ni baru bukak akaun fesbuk kene pukul.. klu bukak akaun bank? aku pun tak tahu la..


Tips dari kawan aku yang keje bahagian online sekuriti ckp: korang tukar la no maklumat peribadi seperti atm ke.. no kod rumah ke.. setiap minggu agar kebarangakalian untuk memecahkan nombor tuh sangat susah.. pastu korang jangan ler wat nombor ulangan atau couple number.. contoh 223344.. ni memang la lagi senang nak cari.. takpun korang ni suke sangan buh no tarikh lahir korang la.. buh hujung ic nombor awek korang la.. uih.. jgn beb.. ni lagi senang nak cari.. so gune ler nombor kombinasi = nombor + abjad.. insyaAllah..



5 comments:

DiEyLaH said...

bhaya tol..makin maju budak2 skrg...
tp kalo asyik tkr no pin..karang terblock pulak akaun..susah tu... :D

Cik Jari said...

kwang..kwang..kwang..insaf lah baca news nih....

sarah-najwan said...

betullah..tapi penat jgk nk tukar2..takut nati lupaks..

ardinihumaira said...

betul3... password dni tak pernah kurang daripada 5... panjang berjela... hhehe.. kecuali password untuk online banking. dasyat punya password. tak sanggup nak tulis wakakaka

sWeEt 'N LoVeLy said...

berhati2 la semua kay.. identiti kite dlm alam maya adalah privasi..