Cokolat ni baguih ke? meh bace..

Mesti korang pernah dengan isu cokolat ni kan? Banyak da artikel yang ckp cokolat ni bantu kroang hilangkan tekanan la.. leh tukar mood korang dari xde mood ke ceria la.. dan sewaktu dengan nya... haha.. memang bestkan cokolat ni.. da la rase die sedap.. nyam nyam..

Cokolat ni diperbuat daripada koko.. ni klu yang asli la.. klu yang tak berapa asli.. ia diperbuat daripada serbuk cokolat.. pastu die masak dengan butter.. pastu die taruk perasa2 tambahan ikut suke hati pembuat.. haha.. pastu kite beli.. pastu makan.. pergh.. lazat giler..

Tapi korang tahu ke nape dorang claim cokolat ni leh bantu kurangkan tensen korang?..ha... meh aku citer skit.. de sesetengag cokolat buatan syarikat pengeluar cokolat ni.. diorang wat cokolat atas sebab mass proporgate.. maksudnye.. dorang ni nak untung besar.. dengan kos pengeluaran kecik.. so..dorang tak kisah sangatla pasal kualiti cokolat yang dorang wat.. asalkan buat 10sen.. dapat 2ringgit.. haha..

Kenapa aku cakap dorang ni nak kaut lebih? sebab..harga koko semasa sekarang ni klu ikut pasaran Malaysia.. dlm dua setengah sekilo.. pastu.. takkan korang nak proses bodoh2 je.. sekilo koko.. pastu terus wat cokolat.. mesti korang buh benda lain.. cam wat bikut gak.. de buh butter.. de buh margerin.. de buh benda lain.. aku tak tahu la.. barulah sekilo koko tuh.. leh wat cokolat tuk seratus kilo.. ni contoh la..haha..

Pastuh bile dorang dah buh base cokolat dengan butter.. mesti die gula.. sbb koko tadi da cair maa... buh gula skit.. kasi manis.. pastu buh pewarna skit kasi gelap sikit.. pastu proses.. pastu jual.. untung beb.. mane tak sekarang slogan pertanian satu perniagaan..

Balik dengan isu cokolat dan mood.. cokolat ni asalnya koko.. koko ni de caffein.. pe caffein ni? ha.. die ni bagai perangsang minda dan tahap bangkitan perasaan korang la.. so.. bile korang tensen.. xde mood.. makan cokolat kononnya leh hilangkan tensen.. sebenarnya.. same je korang tensen pastu minum nescafe.. haha.. de caffein gak beb..

Dalam kajian terbaru aku jumper..bagitahu cokolat ni tak membantu pun dalam hilangkan stress.. sebenarnya.. cokolat ni bantu dapatkan stress de la.. so.. klu korang banyak makan cokolat.. yang konon nya leh buang stress,etc... sebenarnya.. tidak sama sekali..

Aku cadangkan klu korang stress.. mula2.. bagi yang beragama Islam tuh.. banyak2 la beristighfar.. balik2 kepada Dia yang Maha Esa.. sebab kite ni hanya hamba je.. Dia yang Maha Segala-galanya... banyakkan solat.. korang carila post aku yang dulu pasal khasiat solat..pastu klu free2.. gi la jog slow2.. wat eksesais intensiti rendah.. wat stretching skali.. insyaAllah.. harap info aku ni membantu..

2 comments:

yan said...

lepas bace,den tetap suko coklat. ngaaa:D

aibaks said...

haha.. jom makan coklat reramai!