Hari Ibu dalam pandangan Islam?


Salam.. bulan May 2010 da tiba akhirnya.. awal bulan lalu.. sibuk rakyat Malaysia meraikan Hari Pekerja.. oleh yang demikian.. pihak pengurusan telah memberi 'elaun' tambahan berupa hari cuti kepada semua staf2 mereka.. alhamdulillah.. akhirnya.. penat lelah mereka yang bergelar pekerja akhirnya di hargai dengan memberi satu hari cuti tamabahan kepada mereka.. de plak sesetengah syarikat besar tu.. buat makan2.. pastu de penyampaian hadiah..dan lain2.. semua untuk mengenang jasa baik para pekerja yang bertungkus lumus menjayakan misi dan visi syarikat tersebut..

Kemudian.. selang beberapa minggu dari tarikh hari pekerja.. de plak satu lagi hari yang kononnya mengingati para ibu2 kat luar sana.. so.. hari ibu yang dimaksudkan tu da hampir tiba.. alhamdulillah.. akhirnya ibu plak dpat turn untuk diraikan.. tapi persoalannya.. hari ibu ni boleh rai ke?

Setelah aku bukak beberapa laman web yang membincangkan isu hari ibu ini.. aku de jumpe byk blog yang memberitahu aku hari ibu ini awalnya diraikan oleh para orang2 kafir yang berasal dari Greek yang kononnya meraikan The Great Mother of Greek God.. so.. ini la cerita nya hari ibu ni yang sibuk semua orang duk layan sambut..

Aku bukan boikot tak nak sambut hari ibu.. tapi ia serupa menyambut hari kekasih.. korang ingat lagi hari kekasih? 14 feb setiap tahun? pastu korang ada akal.. korang bace surat khabar yang memceritakan berapa ramai orang melayu kite sendiri yang menyambut hari kekasih ni akhirnya 'kantoi' dengan jabatan agama kat hotel2..dlm kereta..etc.. ni ke amalan yang di amalkan oleh agama islam?

Aku ni bukannya pandai sangat hal2 agama ni.. tapi sebagai umat islam.. da jadi tanggungjawab aku untuk mempelajari ilmu agama ni.. pastu bagitahu kat korang.. korang da dengar ilmu ni.. pastu korang wat gak.. aku tak bersalah dah.. insyaAllah..sebab aku da jalankan tanggungjawab aku bagi tahu korang baik buruk sesuatu perkara... tapi klu korang wat gak.. lantaklah.. tugas aku da selesai..

Da dijadikan orang melayu kita di Malaysia ni suke sangat membudayakan budaya ikut mengikut ni.. 'klu orang lain sambut hari kekasih.. klu aku tak sambut..hmm. orang ingat aku ni ketinggalan zaman.. jumud..bla..bla..bla..'..ni la pemikiran orang melayu kita sekarang.. tak pun fikir cam ni..'klu aku tak sambut hari ibu..kang mak aku merajuk plak..mak aku pikir..anak da keje gaji besar.. tapi tak reti sambut hari ibu..'.. ha.. klu sesaper yang fikir camni.. aku harap korang sedarlah.. jangan la jadi ikutan budaya barat ni.. korang ada akal.. mostly korang sume aku rasa de pengetahuan yang tinggi.. ramai lepasan ijazah..de plak yang da sambung master sampai phd.. diploma dan sijil tu memang belambak..

Aku tak tahu sangat samada hari ibu ni boleh sambut ke tak.. tapi pe2.. aku nak bagitahu korang..budaya menyambut hari ibu ni takde dlm syariah agama Islam.. sama2 la kite menilai..wallahualam...

4 comments:

sWeEt 'N LoVeLy said...

nak menghargai parents kita (ibu/bapa) xperlu hari yang spesifik pun..nabi saw pun xpenah buat sbb dia sarankan berbuat baik pada parents kita sepanjang masa...kan?

aibaks said...

betul3...setuju sangat..ehe

Rini Jy said...

hari2 pun blh sambut hari ibu tu.

Nazz@Purple said...

fikir dr sudut positif..