Dugaan...

ehsan dari google image
Dalam kehidupan seharian.. pasti kita akan diduga sesuatu yang mencabar.. mungkin seseorang insan tu diduga dengan mengalami kerosakan kereta yang mungkin mengambil faktor baik-pulih yang tinggi.. mungkin pula seseorang itu diduga dengan putusnya sesuatu pertalian yang sangat akrab..
Pe2 pun.. itu semua dugaan yang telah Allah berikan kepada kita sebagai umatNya.. bagi aku.. hadapi la dengan ketenangan.. walaupun time kereta rosak pastu duit tak de plak.. cane nak settle? haha... takde duit.. jgn ler repair dulu.. haha.. tak pun klu pertalian yang sangat akrab putus di pertengahan jalan.. cane nak settlekan? hmm.. slow down dulu.. da sebulan 2 nti.. slow talk elok2.. iAllah..

Mesti korang heran tibe2 aibaks wat n3 kata2 puitis... kah3.. saje je.. aku wat camni.. nak share dengan korang tentang "Dia tidak membebankan hambaNya dengan sesuatu yang tak mungkin hambaNya lalui"... camtu la lebih kurang pe yang aku nak share.. kui3..

Hensem tak gamba brader tgh workout tuh.. tu pun dugaan gak.. dugaan fizikal yang die hadapi time tgh workout.. kui3.. de member support pastu ok la.. result? ha.. tu yang satu lagi aku nak share.. setiap dugaan pasti de result.. baik buruk result tuh hanya Allah sahaja yang Maha Mengetahui.. wallahualam..

nota kaki: aku ekceli nak tanya korang.. klu korang tgh hadapi dugaan.. korang wat camne? tips ker.. leh share tak?

36 comments:

yunNs Chronicles said...

hadapi pe yg ade.. klo melibat kan org, wt2 tak dgr.. he~

missSenget said...

ensem lg klu incek aibaks yg wat cm dlm gmbr tu..hohoho~

tgh ade mslh ape ni incek aibaks~???

CiK QiQi said...

gapo ni tok..tok de prob ke...kalo qiqi, tgk la dugaanye cmne..kdg2 tu kalo xthn, nagis gak qiqi ni last2 wpon byk bsabar..huhhu=)

ardinihumaira said...

semoga kita tabah menghadapi segala dugaan :)

HaNTwO said...

yuppp moga kita sebagai hambaNYA tabah dalam setiap dugaan yang datang pada kita..

efa said...

tengok la cmna dugaan yg kita terima tu...tp kalo tak leh tahan gak menangis la jwabnya...sobsob tp minta pada yang Maha Esa dia lebih mengetahui kerna dya menduga setiap dari umatnya...apa2 pn bwa2 kan bersabar and betawakal dengan segala ketentuannya..insyaallah kita dapat hadapi segala rintangannya...syukran Amin.

Nazz@Purple said...

mengadu dengan Allah..sentiasa percaya dgn Allah..mesti ada hikmah disebalik ujian..bnyak kan berdoa..dikuat kan hati utk menghadapi..

Ahmad Shafiq Bin Othaman said...

kita sebagai khalifah di muka bumi ini, mestilah kene sabar dengan dugaaan yang mendatang :) semoga esok lebih jauh baik daripada hari nie.

izyansyazwani said...

ckp bab dugaan ni..cik izyan pon sedang melalui proses dugaanNya ni..berderet2 plak 2 yg dtg..ala, klu x leh smpn sorg2, share la ngn org yg kita percaya..1 lg ingat bhwa, org yg diuji itu adalah org yang Allah syg..kena la bangga bila disayang Allah..so, bykkan sbr, tawakal, muhasabah diri bila diduga :)

sarah-najwan said...

betul tu..cabaranlah yg mematangkan kita utk meneruskan perjalanan hidup...

one2paii said...

bergantung kepada dugaan yg datang..kadang2 yg mudah..gua wat dono jerk..kalo yg x muhdah, gua jd kelam kabut ckit..otak hihjou gua xleh nak memikir

Mesothelioma Information said...

face of the weight lifting he was funny ^_^

Mesothelioma Information

Mila Ahmad said...

muhasabah diri

~ PIJA ~ said...

ye betol tu en.aibaks..
Allah akan uji umatnye yang mampu sahaja. So, banyaklah bersabar..:)

AngahSayang2314 said...

aibaks kalau tanya angah kan...angah akan renung2kan & cari yg memahami kita tuk di tukar2 masalah kita nie...

aibaks said...

yunns:
hehe.. best gak tips camtu.. hehe

cik senget:
tak la besa pun.. cume saje nak dengar tips2 dari rakan2.. huhu

qiqi:
awat plak nangis mek? huhu..

aibaks said...

dni:
amin...

hantwo:
tu la pasal bro.. sabar separuh dari iman..

efa:
takkan aibaks nak nangis kut.. huhu

Ciklinn said...

ciklinn kalo dugaan kecik2 tu masak selagi mau.. kalu besar2.. nagis kt bahu laki hehhehehhee

aibaks said...

nazz:
amin... semoga Dia kuatkan kita semua dengan dugaanNya

shafiq:
semoga esok lagi baik dari hari ini.. amin.. thanks bro

cik izyan:
tul gak tu kan.. kdg2 kite perlu ingat mengingati.. aibaks ni pun pelupa gak.. huhu

aibaks said...

kak sarah:
thanks kak

one2paii:
kah3.. sbb tu la.. orang badan tukaq ijau.. lu otak jadi ijau.. haha

meso:
thanks for visiting here

aibaks said...

mila:
thanks

pija:
huhu.. wa pun tala kuat punya.. kui3

angah:
tul gak tu.. kene cari penyelesaian.. huhu..thanks angah

aibaks said...

ciklinn:
hehe.. aibaks pun camtu gak.. abis semua aibaks share dgn wife.. alhmdlh..dia sgt memahami..

|| NaFiRaa || said...

kalo berdepan ngan masalah.. ai akan cuba sedaya upaya untuk tidak panik.. tapi slalu nye mesti panik jugak.. muehehe

dak kecik a.k.a iza said...

best3x n3 aibaks ni...kadang2 kita x sdr bahawa dugaan tu lah yg akan mengajar kita erti kesusahan..
~klu dah asyik idup senang je x balance la kan aibkas,,huhu

p/s:waa..share ngan wife ke??sweet tul la aibaks ni..hikhik...(^_^)

Tomato Gurl's Life said...

cabaran tue mematangkan manusia..kalau ada dugaan ciktom biasa share ngan org yg paling rapat ngan cik tom ;)

Cma Shiema said...

dugaan..??hhmmd..tu tnda,allah sygkan umatnye..
cara2 nk mghadapi dugaan? kalu cma diam..redah..berserah..
he3..

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

Sedang melalui dugaan..dan tgh down serta tak mampu berdiri pun..huhuhu.blm blh bangkit untuk hadapinya lagi.

nadzirah aqilah said...

hmmm.. anis lebih suka duduk diam dan berfikir secara logik...

walau berat camane pun dugaannya.. nak tak nak kena lalui juga...

Anonymous said...

segala ujian kena jugak lalui sbb kita cuma hambaNya di atas muka bumi...kalau rasa terseksa, sedih or malu sbb kene marah/maki...xsama rasanya diakhirat...i.Allah kat atas dunia ni kita dpt tempuh mcm mn ssh pun...tp kat akhirat...xkan dpt tertanggung...kat sini i.Allah, Allah akan ampunkan dosa kita n tolong kita, kat sana...xmungkin...hanya syafaat nabi saw yg kita harapkan...yg belum tentu kita dpt...sini boleh mengadu...kat sana?sapa nak dgr?Ya Allah ampunkan dosa ku...aku terima semuanya kalau itu boleh mengurangkan dosa2 ku yg banyak ni...

YOUsoF said...

Teruskan Istighfar banyak²..

*Senyum jugak, at least boleh buat ko rase lagi tenang, kurang gelabah.

diana said...

kalau dugaan tu datang bertimpa memang saye tak sanggup la..
pikir2 je dah nak giler..
tapi dalam hidup saye tak pernah lagi la dugaan datang bertimpa2 ni..
selalu nye lepas satu pergi baru datang yang lain..
tu pun macam nak giler gak hadapi nye..
kadang2 saye tak tau nak selesaikan ujian tu,'saye biar je dan pasrah..

diana said...

selama ni rupenye saye tak follow pun blog ni lagi..heheh..
mintak maaf ye..
kadang2 mata saya yang dua ni
saye tak gunakan sepenuhnye..
terleka mungkin..
saye ni manusia biasa saje..
maaf..

Lady SharpShouter said...

selalunya kl ade dugaan, benda ptama yg lady buat ialah migrain. hahaha.xlah, sbnrnya slalu pas kena dugaan terus merenung diri sdr.mendalami dan mendekatkan diri dnegan Tuhan. tu je lah.

p/s:kl diduga bermakna Tuhan sayang kita :)

sweetsal said...

dugaan dan cabaran adalah asam garam kehidupan, setiap insan yg hidup di mukabumi ni tak pernah lekang dgn dugaan, pasti kita laluinya tak kira masa, hanya tabah dan tawakkal saja..

Anonymous said...

front page can get tramadol online - buy tramadol pay cod

文章 said...

餐飲設備 製冰機 洗碗機 咖啡機 冷凍冷藏冰箱 蒸烤箱 關島婚禮 巴里島機票 彈簧床 床墊 獨立筒床墊 乳膠床墊 床墊工廠 產後護理之家 月子中心 坐月子中心 坐月子 月子餐 銀行貸款 信用貸款 個人信貸 房屋貸款 房屋轉增貸 房貸二胎 房屋二胎 銀行二胎 土地貸款 農地貸款 情趣用品 情趣用品 腳臭 水晶 長灘島 長灘島旅遊 長灘島景點 長灘島必買 婚禮顧問 婚禮顧問 花蓮民宿 花蓮民宿