Basic Medical Check Up..

ehsan dari google image
Korang pernah buat tak pemeriksaan kesihatan? hmm... klu korang pernah buat.. alhamdulillah.. aku ucapkan tahniah... soalan kedua... kerap tak korang buat pemeriksaan kesihatan tuh? enam bulan sekali? setahun sekali? hehe..

klu kepada korang yang tak pernah buat pemeriksaan kesihatan.. aku sangat syorkan agar korang gi la buat pemeriksaan ni.. minggu lepas aku de gi wat pemeriksaan kesihatan bawah Pantai Medical Centre... alhadulillah.. result die ok jer.. aku gi pun sbb pemeriksaan tuh free.. hehe...

rini aku nak share kat korang camne nak buat simple medical checkup.. yang asas jerk.. korang leh wat kat rumah je.. camne nak buat? mula2 korang kene ada beberapa barang la..
  1. Alat penimbang berat/jisim badan
  2. Pita ukur
  3. Pembaris panjang 30cm
  4. Jam tangan
  5. buku kecil dan alat tulis e.g pen ke.. pensil ke...
hehe.. mudah je kan? mula2 korang tulis la macam rekod dalam buku tuh.. tulis tarikh korang buat..  kemudian korang timbang berat badan korang je.. mudah kan? pastu catit berat badan korang dalam buku tuh...

pastuh korang tepek pita ukur kat dinding rumah yang rata... pastu korang pakai pembaris.. korang ukur la ketinggian korang plak.. pastu catit lagi dalam buku..

lastly, korang kira nadi dalam keadaan korang duduk.. nak kire nadi ni.. korang kene la duduk dulu dalam 5 minit.. jgn wat pe2.. duduk diam je.. pastu korang tengok jam tangan.. kire nadi korang utk 15 saat pertama.. da dapat.. korang darab dengan 4.. contoh... dlm 15 saat pertama tuh.. nadi korang dapat dalam 22 denyut.. darab 4 = 88 denyut seminit.. pastu tulis dalam buku.. hehe..

mudahkan? kenapa aku sarankan korang wat pemeriksaan ni.. agar korang at least tahu keadaan korang sekarang camne... senang la klu de masalah nti korang rujuk je dengan doktor...

dalam rekod ni.. korang leh dapat BMI... atau body mass index dan kadar denyut nadi normal...camne nak kire BMI?

__berat (kg)   
tinggi x tinggi (m2)

pastuh korang leh leh wat perbandingan dengan kadar normal yang de dlm list aku bagi ni..

BODY MASS INDEX
ehsan dari google image


KADAR DENYUTAN NADI
ehsan dari google image 

Selamat mencuba!

21 comments:

CiK QiQi said...

wah tok ni..cepat aje..qiqi ni pon ngah tggu mase nak g medical check up ni..waduh3...malas betul, tapi kena gk g.

p/s: tok nye BMI ckup ke..ke..underweight..keh3333333

CeeKeen said...

alamak..!!!under weight sgt2 lah..ceekeen da wat BMI tuh..hoho..

one2paii said...

hemm..gua kira2 la..berat gua nie kira terlalu kacak la..ngam2 suuuii jerk..haha

Nasir Bravo said...

ingin mencuba~~OBESITI la plak nie~~ahaks~~~


LANCER GADOH NGAN INSPIRA

efa said...

hohoho...setahun sekali ja kot..tu pon kalo rajin pi check miahahaha...opss..BMI tu...0oh..tidak..

nadzirah aqilah said...

pernah buat medical check up skali je tu pun sebab nak masuk asrama.. lepas tu xpernah buat lagi..
ahakss..

Cma Shiema said...

check up...err..errrx penah g pun...jumpe doc bila sakit jer...'
tp cma rajin wat check up sendirik..(coz ade mesen2 sendirik)
alhamdulillah..bmi n tekanan darah oke..

i am S!L4H.. said...

sy skali je uncle..mse kne mdical checkup sbb nk msuk stdy..Tsk2..tkut jarum..uwaaa

Qaseh dalia adelia said...

hik2 nnt nak buat...

HaNTwO said...

dah cek pokcik punya sume ok normal dah alhamdulillah xde masalah heheh..

ardinihumaira said...

dni gi jumpa doc semalam.. kata doc mata dni stress.. sobss :'(

maria_m0hamadiah said...

dah pebah buat.. tu pon nak masuk u..=p

diana said...

BMI saya ok..
tekanan darah je masalah sikit..
minggu lepas pi klinik doktor kata kurang darah..
sebab tu saya selalu pening2..
tak cukup air..
aish,....macam2 la..
nak makan apa ye bagi banyak sikit darah ni....ni semua salah nyamuk!!!

padin said...

err buat medical check-up masa nak masuk U atau masuk bekerja je, selain tu tak pernah hehee

kalau rezekinya nanti isteri aku seorang Doktor, jenuh juga aku kena check tiap2 hari hehehe

sarah-najwan said...

akak konpom slim mlim..menten gtu aje..susah bangat nk gumuk..hehe

Cik Moon said...

huu..cikmoon dah lama g klinik check tekanan darah.. huhu.. klu g nie..mesti doktor tu membebel.. huhu

Tomato Gurl's Life said...

fuyooo..hebatnya dah cam doc plk aibaks ni..haha

Melati Qistyna's Mummy said...

dedulu ms bujang lau buat BMI slalu underweight :P... tp skang lom penah try..ok kot rasanyer... cuma low blood jer prob...huhuhu

AngahSayang2314 said...

heheh yop angah pun terpedaya gak cuba denyutan nadi angah hehehe baru 80 hehehe.... thanks yoppp

.:: dieylah :: said...

huhu..BMI kamek kurang 3...sah benoo nk membesa ni..hik3..

nadi xkira g...^_^

TiKa LEh said...

wah, ni check sthn xskali ni..hehhe..tq2..