Hindari kanser mulut..

Semalam petang aku teman isteri aku de appointment dengan doktor gigi.. hehe.. klu cakap pasal gigi ni.. teringat aku time sekolah rendah.. hehe.. takut nak jumpe doktor gigi..  takut kene cabut gigi.. haha 

Time aku kat sana tuh.. aku ternampak satu risalah yang Klinik Pergigian tuh tengah lancarkan... dia panggil program "Hindari sebelum terlambat".. program ni pasal cek gigi secara berkala di klinik pergigian seluruh Malaysia.. hehe..


Sedikit sebanyak meh aaku rumuskan pasal program ni.. korang leh la wat pemeriksaan gigi secara sendiri.. gune lampu suluh (klu dulu2 kite panggil picit..) dan cermin dinding.. korang suluh la pelan2 kat dalam mulut tuh.. kat bibir.. lelangit.. lidah.. tepi2 gigi..dan kat dalam mulut la senang skit.. tengok la tanda2 cam tompok2 putih atau merah ker.. permukaan yang tak rata ker.. klu de ulcer pastu tak sembuh2 sampai seminggu ke.. takpun sakit tekak time telan ke..

klu korang de simtom2 camtuh.. korang amat digalakkan gi la jumpe doktor gigi yang berdekatan.. hehe.. bukan pe.. kang klu lambat.. payah plak.. hehe.. mat saleh cakap pe.. "prevention is better than cure.." hehe..


murah je beb.. proses pendaftaran baru cume RM 1 jerk.. pastu daftar kejap je.. dalam 10-15 minit.. pastu tunggu rawatan tak lama gak.. dalam 30 minit jer.. pastu time rawatan pun tak lama gak.. total masa aku teman isteri aku wat rawatan gigi tak sampai 1 jam pun..


pastu.. caj rawatan kepada rakyat Malaysia yang ada MyKad cume di antara RM 2-4 utk rawatan biasa.. klu scaling kat luar mau dekat RM50-60 hengget! ehehe.. ni scaling baru RM2 jer.. hehe.. alhamdulillah.. da la murah.. cepat.. dan friendly gak petugas2 kat situ.. 


jom la gi cek gigi.. wat scaling ker.. mau kasi bersih skit gigi kite.. ni tuntutan agama beb.. untuk kekal bersih sebab kebersihan melambangkan keimanan kite.. hehe..

16 comments:

:~:Budak Degil :~: said...

wah..org umah cik aibaks jd model klinik gg ye..huhu

CiK QiQi said...

qiqi ni dr kecik smpai la ni tkaut nk jmpe doc gigi..tak tau nape..mmg seram.huhu

tang bab2 mlut ni..dlu qiqi slalu kena tonsil...skang ok da..tp sampai la ni ulser kerap jd...every month mesti kena gk skali...sabo jele mnhan sakitnye tu

lady XOXO said...

ok ok setakat ni tak der sakit2 gigi lagi.. nanti ada klu terus p check ok

eB@mamaAerish'n'Aed said...

o ho3... dh tau dh... takot dr gigi eh?... ;p

DiaUmaiNiNaz said...

mesti gigi ko putih melepak ye dok hhehee..senyum nampak manis ..jom scaling...

AngahSayang2314 said...

yop angah nie pun nak gi cabut gigi sebab gigi sakitttttttt

sarah-najwan said...

huhu...akak ni..kalu pasal gigi..check time preggy je..time tulah kene scalling tau..rasa jarang aje gg masa tu..hehe

tapi gg akak ok..paling akhir cabut gg masa darjah 6 utk gg susu last...hebat tak???doktor ckp..ini gg kelas A..promo sket..

gg ni ikut keturunan rasanya..jenis kukuh atau cepat rosak..mak akak ckp..masa kecik akak suka mkn bawang..hehe..ada ke petua gtu??..sampai skrg gg akak bersih dr kerosakan..tu pasal la..amik gambar..iklan ubat gg je..

panjg lak aibaks..jgn mare..

~ PIJA ~ said...

aku da 2 kali g klinik gigi gomen nih..kate nak call bile tibe aku punye giliran...dah setahun tak call2 pun....:(

Nazz@Purple said...

lame giler nazz dah jmpe doktor gigi..huhuhu

Melati Qistyna's Mummy said...

bila due tu unkel? :P

nora said...

amboi amboi cantik model, nak kenal boleh =)

DaHLia said...

betul2...
tapi bab2 nak g klik gomen ni den lemah ni...hr tu sampai 3jam

Jom Baca Entry Dahlia: Jumlah Pendapatan dari Nuffnang

*luv Syahnia* said...

goyang ltut time skola dulu
kalo nmpk nurse gg dtg nk
bt rawatan...

takottt..larik2 msuk toilet
nyorokkk..huhu

Oh Oeya said...

sekurang2nye sekali dlm setahun check gigi.. biasenye wat sblom puasa :)

zirconia said...

dulu masa sekolah rendah selalu berdrama dgn doktor gigi. hehe. tp skrg ada ulcer kat gusi yg dah lama. takut pulak. kena gi check nie.

文章 said...

餐飲設備 製冰機 洗碗機 咖啡機 冷凍冷藏冰箱 蒸烤箱 關島婚禮 巴里島機票 彈簧床 床墊 獨立筒床墊 乳膠床墊 床墊工廠 產後護理之家 月子中心 坐月子中心 坐月子 月子餐 銀行貸款 信用貸款 個人信貸 房屋貸款 房屋轉增貸 房貸二胎 房屋二胎 銀行二胎 土地貸款 農地貸款 情趣用品 情趣用品 腳臭 水晶 長灘島 長灘島旅遊 長灘島景點 長灘島必買 婚禮顧問 婚禮顧問 花蓮民宿 花蓮民宿