Korang tahu tak bahaya ni...

ehsan dari tehtarikgelasbesar.blogspot.com
Salam semua... rini aku nak share skit ngan korang pasal bahaya nyer pakai benda alah ni.. benda alah ni biasanyer kite gune time bizi.. tak pun time raya ker.. paling koman pun time tgh wat party makan2.. hehe..
Benda alah ni kite panggil polystyrene .. bahaya tau benda alah ni.. de satu kejadian yang berlaku tapi bukan kat Malaysia lar.. kejadian ni di rekodkan di sebuah negara maju di luar negara.. si mamat ni mengalami satu kes yang luar biasa.. hari2 die ngadu sakit perut.. tapi bile cek takde pe2.. pastu die tak puas hati gi la wat rawatan secara mendalam.. pastuh doktor tu cakap.. "Dalam perut depa banyak lilin.. awat depa gi makan lilin?" haha... tak la.. tu aku men2 jerk.. 


Tapi betul beb.. kandungan lilin dalam perut mamat ni tinggi! siasat punyer siasat.. doktor cakap si mamat ni makan lilin secara tak langsung semasa makan/minum seharian.. bahaya beb... aku tengok kat Mesia ni banyak menggunakan produk polisterin ni..


Menurut satu sumber cakap.. polisterin ni mase dalam proses pembuatan.. die salutkan lapisan luar polisterin ni dengan lilin yang halus dan lilin ni boleh cair berubah bentuk atau mat saleh cakap disintegrate  dengan suhu2 tertentu contohnyer air panas.. tujuan lilin nipis ni untuk elak air yang korang tuang kat dalam bekas polisterin tuh tumpah atau bocor.. ehehe..


Aku perasan de sesetengah insitusi pengajian tinggi yang da buat program polisterin sifar ni.. aku rasa sangat bagus program ni.. cume dorang tak edarkan risalah pasal keburukan polisterin dalam kesihatan badan.. hehe..
ehsan dari image google & di edit oleh aibaks

Jom sokong Program Polisterin Sifar ni plak!  
gunakanlah pinggan mangkuk cawan dan gelas korang sendiri.. hehe

24 comments:

CiK QiQi said...

tapi kn tok..cm kalo kite p psr mlm depa buh mknn dlm polisterin tu cmno???

kakchik@ella said...

pasni kalo nk tapau makanan bwk tupperware sndiri. hehe ..

sarah-najwan said...

betul tu
akak tau psl ni sket2
punca kanser jugak nih
jangka masa pnjg

bekas plastik pom xle aibaks
nak2 kene masakan panas
mcm pinggan milamin tu pom sama

hok baiknyer
guna aje kaca..

efa said...

yup...mmg bahaya...btul2 tu kebanyakkan pusat pengajian mmg dh tak da polisterin..cm kt tmpt den hehehe :)jom kita sokong reramai hahaha

makdara TERdiva said...

kalo kat kg, kita pakai daun pisang jer..makan ramai2..perghhhh! sedap..rase mcm nak telan2 sekali dgn daun pisang tu..haha!

Jemari Seni said...

Cara mudah dan cepat tapi merbahaya....

|| NaFiRaa || said...

ade jugak dengar pasal bahaya polisterin nih.. tapi kadang2 terguna jugak bendealah nih.. haih~

cik helena said...

ohh yeke!baru tau ne..time kasih!

DKosongLapan said...

betoi polisterene memnang bahaye...ndak2 lagi kalo kite bungkuih makanan yang paneh....wap die, bekaih polisterene ni akan seghap...... dan seghapan daghi polisterene pulak akan tughun pade makanan tadi....

P/S: kenape le banyak blog yang awok pegi petang ni semue ceghite pasei makan???

♥..cik_mas..♥ said...

thnks 4 da info aibaks...:)

diana said...

paling senang tak payah la beli makanan kat luar.masak je kat umah..
tak de dapur??
puasa!!!
hahhahah

amy azuha said...

wooo..sy slalu gne bekas cmni
wat bngkus mknan..tatotnyerr

♥..cik_mas..♥ said...

ahaha...aibaks...nnti join GA cik mas k.. hehehe..cik mas tunggu heheh..:)

sizuka[Izzati] said...

whoahhh perlu membuat sesuatu inihhh.dlu dkt jb slalu tapau gne polistrin jek.hukhuk~

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

salam..
tq utk info ni.Pas ni gi pasar mlm kena bw tupperware sendi lah ye?

Fiqas said...

pernah dgr gak psl ni...tp still guna lagi...degil...hahhahaa

humbleyat said...

kena makan kat kedai guna pinggan aje la yerk..tak pyh bungkus2 kan?

Puteri Iqa Izyan said...

say NO to Polistrine..

:P

makan kat rumah je..bawak bekal ke.. kann? ;D

AiDa AzRyN said...

kiranya lepas ni.. lau nak beli makanan,kena spare pinggan siap la... :P

nadey said...

bgus info ni...seyes aku xtau!!!!!!!tq sharing ya! (tetibe aku jd skema)

tomatokering :) said...

yeah! (tetibe semangat)haha,,
lenkli bawak tuperware dlm beg bile kua..hehe

Aina Nona Nano said...

dekat my uni pun dah xguna ni. mana2 kedai yg guna kena tindakan nnt.

:~:Budak Degil :~: said...

oh..dak degil tgh berdiet tak makan makanan dlm polistrin ni..
makan pisang dari kulitnya je..ahaha

ardinihumaira said...

kalo ada party / majlis apa2 selalu gunakan polisterin sebab senang pakai buang.isk3