Resberry berlakang rumah..

Haha.. mesti korang jarang2 makan buah resberry kan? hmm.. rini mase aku duk termenung kat tepi rumah mak aku.. aku ternampak pokok ni.. aku pun tanye la mak aku.. die cakap ni la pokok resberry.. aku pun terpegun sat.. "Uih.. terrer plak mak aku tanam pokok resberry tepi rumah"... pastu pokok ni selamba jer hidup.. siap da berbuah lagi.. alhamdulillah.. 

kali terakhir aku makan resberry mase aku berjalan ke Jakarta dengan family aku last year.. hehe.. mase tuh aku ingat resberry ni leh hidup kat tanah tinggi n sejuk jer.. tapi bile aku tengok mak aku tanam selamber jerk.. pergh.. kire bertuah la tangan mak aku ni.. hehe..  da berbuah lagi.. cube tengok.. hehe.. korang nak? kene la datang kampung aku n mintak kat mak aku tuh dulu.. hehe...

21 comments:

Puteri Iqa Izyan said...

tak pernah lagi makan. hehe :P

Perempuan & Tepung | Alahai Perempuan II

ardinihumaira said...

wah.. teringin lak nak cuba :D

sarah-najwan said...

penah mkn dlm yogurt nestle jek..mmg best..rasa cam masam2 kan..pi beli yogurt yg ada rasberry..

F.I.C.K.R.Y said...

Nice entry bro! Tapi bi bukan jenis buah raspberry... Ni spesies mulberry...

Kat sekolah aku banyak tanam dulu..
Buah dier yang kaler merah kehitaman serius manis...

Daun pokok ni la yang orang bagi ulat sutera makan~

aibaks said...

@fickry
mulberry ker? wa..serius aku tak tahu.. mak aku cakap resberry jerk.. hehe.. thank bro.. aku lum try.. takut.. hehe

nurezzat said...

sedap ke?
tak penah makan lagik rasenye..
jam resberry penah lah..

=.="

.::cik lin::. said...

sedapnya buah ni...dulu rajin makan sbb tumbah depan rumah..but skarang dah tebang coz ulat bulu suka dgn daun dia.....pape pun buah ni mmg best..rindu lak zaman kanak2 bila tgk buah ni

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

salam aibaks..try la rasa..sedap..masam2 manis.wangi je bau dia.LM selalu mkn sbb jiran kat Ganu ada tanam dulu . Kalau kat overseas,buah dia besar sikit,dan air byk..

kakchik@ella said...

Kak ela penah try aibaks. sedaps. sejuk tngan mak aibaks ye. menjadi tanaman dia. hehe ..

makdara TERdiva said...

nak jugak! nak jugak! :)

Lelaki Ini said...

huhuh
nmpak besh sgt2!

N@di@ said...

dulu masa nadia kecik2 suka makn buah ni skrang dah xde sush nk jmpa dah nnti uncle aibaks pos kat nadia ckit :D

Nurulbadiah Lai said...

waa..manis erk??
nurul xpernah cube lagi..
nak jugak mkn..hehehe

jemput k blog..baru je update saudara

AiDa AzRyN said...

whoa! resbery! o_0

Pencacai Alim said...

camne rasa?

i am S!L4H.. said...

pkcik...nak rasberi 1..sy slalu rse yg air susu dutch lady perase rasberi tu je..hak2

nurul said...

amek TAG ye..hehe

*luv Syahnia* said...

sejuk tgn mak aibaks mnanam yea =)
tmbuh ngan subur

azzey said...

aibaks: x pnh tgk & x pnh raas pun. ni first time tgk!

myra anne said...

kt kg i tepi2 jalan pon ade..petik je makan..heheheh

M a W a D D a H said...

nak rasa jugak rasberry tuh..huhu