Sistem Tanaman Semi-Auto-Pot di rumah..

salam isnin kepada semua.. minggu ni aku wat satu projek tanaman sistem auto-pot.. sistem ni mudah korang leh buat kat rumah.. kire korang tak bazir air baja yang korang siram.. hehe.. nak tahu lebih lanjut korang search la kat google auto pot..atau korang tengok kat sini.. tak pun kat sini... auto pot malaysia...

aku wat projek simple jerk.. bahan2 yang korang perlu ialah..
  1. botol mineral 1.5 L yang da basuh bersih dan kering..
  2. sabut kelapa satu genggam
  3. tanah semai atau peat moss satu genggam
  4. bawang merah atau kuning
mula2 korang potong botol mineral manjadi 2 bahagian.. pastu tebuk lubang kecil pada penutup botol tuh.. then korang buh la sabut kelapa yang di campur dengan tanah semai dalam bahagian botol meniral yang berpenutup..


then korang siram air skit kat dalam campuran tanah tadi kasi basah.. then korang leh la tanam pe yang korang nak tanah.. kos nak buat ni murah je.. botol free... tanah semai.. korang leh amik tanah depan rumah.. free gak.. pastu sabut tuh korang tak pakai pun tak pe.. tapi akunyer free lah.. bawang.. tu kene la amik kat dapur rumah korang.. klu takde bawang.. gi la beli.. sebiji dalam 10-20 sen jerk.. hehe..


aku ni dalam proses semaian... lum lagi nak tanam ke bekas besar.. nti  bawang tu da besar baru aku tukar ke bekas lain.. hehe.. pas ni isteri aku bagi cadangan nak tanam cili.. serai.. daun pandan.. halia..daun kari.. dan macam2 lagi.. hehe..


skang aku duk umah flat jer.. tapi leh jer menanam.. hehe.. jom la join aku tanam.. leh share2 info menanam... hehe..

13 comments:

alienelliz said...

wah...x terfikir lak..bgus idea ni....=) rumah flat bukan halangan kalau mint menanam tu ad..betul tak?

:~:Budak Degil :~: said...

wah2..cik aibaks ngn bini jadi petani la pulak ye..huhu..

aritu dak degil try tanam betik madu blakang umah..
smpai skng xtumbuh2 lagi..haha..
xtau la nape..

Khumaera Ismail said...

kreatif~!! =)

AngahSayang2314 said...

bagus2 yop kretip kau kan??? nanti aku pun leh tiruuu

one2paii said...

abang..kalo adik nak tanam padi kek ctuh boleh tak..beras kat umah asik kering la abang..tq abang

ardinihumaira said...

bagus2...
:)

Suara Kalbu said...

Kreatifnya idea ni... suka la

Errr..agak-agak bleh tanam durian tak dalam ni ? Dokong ker ? Bleh tak ?

Hahahahhaaa..jom larikkkkkkkkkkkkkkkkkkkk..aibaks marah sudah

zai.coklat.homemade said...

kalau nak balik kg sila folo petua aibaks ni..sure pokok idup adanya..

simply nana said...

wah..bagus2

kyle said...

wa, unique idea nie, nak try gak, tq :)

pN.rOs said...

kalu dok kawasan umah yg kecik or tader tanah .. memg bagus pon cara ni...
sy tanam gak tp pakai pasu jer.. hehe

efa said...

yea...cdngan yg bgus...mmg menarik

(One) SiTi* said...

idea bagus nye nie,
dah tanam pokok,
memang rasa rugi je tgk air baja mengalir gitu aja masuk longkang,
memang leh pakai idea ni,
botol air pun byk kosong, tp..
bab sabut kelapa tu..

xdek la..

lau pasu kecik cmtu, pokok terbantut, dan tak leh besar sgt, yea tak?