Tip utk hadapi stress kerja

gamba ehsan dari google
Korang banyak keje ka nak buat? haha... sama la cam aku ni.. baru jer balik bercuti 4 hari... masuk2 jerk keje.. pergh.. belambak meja tulis aku yang tak penah kemas2 lagi ni.. haha... siap bos aku cakap.. "Best cuti? meh sambung keje cam biasa yr!"... haha... penegasan yang amat menusuk ke dalam kalbu.. haha.. oleh tuh.. aku nak la share skit ngan korang tips-tips utk hadapi kerja yang belambak..


1.  Mulakan hari dengan senyuman
korang bangun pagi.. da siap2 mandi.. mekap ker.. mula kan hari korang dengan senyuman..  klu korang senyum di pagi hari.. insyaAllah...  hari korang akan penuh bertenaga... sebab bile korang senyum.. ia akan mempengaruhi saraf minda utk bergerak aktif.. haha... pastu sure korang akan senyum sepanjang hari..


2. Sarapan pagi
yang ni penting.. sebab bile korang bangun dari tido.. badan korang dalam keadaan lapar... otak sangat perlukan tenaga... sumber tenaga utk otak hanya "Gula".. atau doktor cakap glukosa darah.. so.. mane nak dapat glukosa darah ni? hehe.. mestila dari pemakanan .. makan la korang di pagi hari utk memberi sumber tenaga kepada otak korang.. hehe

3. Ruang kerja yang bersih
yang ni pun penting gak.. bile korang da santap di pagi hari.. balik je ke opis.. korang kene la kemaskan meje...cam aku ni.. meja serabut.. so pe aku buat? aku buat grouping... maknenye aku asingkan yang mana dulu dan yang mana kemudian.. hehe... da tuh baru la nampak hala tuju keje tuh.. tak la serabut jerk.. hehe..
-tips ni pun penting gak kat rumah.. selalu la kemas rumah agar ia tak la serabutkan perasaan korang gak.. hehe

4. Atur cara kerja
yang ni aku buat lepas da asingkan tugas... contoh cam surat2 yang kene buat tuh.. aku letak kat satu sudut.. pastu klu de meeting ker.. aku catat point2 penting jer utk hadapi meeting tuh.. klu kene jmpe client ker.. aku tulis pe nak kene sediakan.. hehe..


5. Tulis kata perangsang
ha.. bab ni best.. aku cadangkan korang buatla nota kecil pastuh korang tampal kat sudut komputer ke.. kat tepi meja ke.. yang penting kata2 ni.. kene la boleh ceriakan suasana atau mood korang.. hehe.. rini aku lukis gamba katun sengih jerk.. hehe

hehe... tu je la yang aku dapat kongsi kan dengan korang.. sbb aku tak dapat nak sambung tulis panjang2.. kang keje aku tak siap plak.. nak jenjalan kat blog korang pun.. ntah la sempat ke tak.. huhu..

18 comments:

sWeEt 'N LoVeLy said...

senyum b jgn x senyum...
:)

efa said...

eh no 5 tu tak pernah wat...pon...nk buat la hehehe... :)

AngahSayang2314 said...

perlukan bantuan tak?? kalau perlu meh sini angah tolong....

sarah-najwan said...

hahaha...aibaks..bizi benar ek..siap buat tips kurengkan stress..good info...

akak pom byk keje jugok..keje sblum cuti skoloh..

~ PIJA ~ said...

pergh..bos punye tegur tak ingat punyer..hehehe

buat pelan2 keje tu. penat senyum, ko tgk kartun yang ko lukis tu. rase2 tak boleh blah lagi nak buat keje. hold jap. g cuci mate kat blog kengkawan..

ingat tu..selamat beramal..hehee

Fatin Baharum said...

yeah, teratur punya perancangan ! tu untuk orang dah kerja, untuk student yang gap exam lama2, then tetibe esok lusa nak paper, tapi lemau xnk study, camne ye ? hehe..

ardinihumaira said...

dni stress ni. sobsss.. banyak esemen :'( nanges

kakchik@ella said...

Aibaks .. thnks utk tips itu. hehe ..

ismay said...

wow

|| NaFiRaa || said...

dengar radio pon boleh hilangkan stress jugak~ hehehe

diana said...

kadang2 dah mandi siap semua dah senyum bagai..keluar je rumah tengok2 kasut lak hilang.
sampai tempat kerja member lak buat muka najis..
ha..benda2 macam tu yang buat hari kita tak best tu..

simply nana said...

wah tips yg bagus...

.:: dieylah :: said...

senyum itu yg pling senang..hehe...

Suara Kalbu said...

Stress..stress..stress..

Macam macam stress ada kat opis ni..

blog-tips-kurus said...

suke2..nak link nanti? credit will be given:)

tqaAwesome said...

haha tips2 ni applicable tak utk tangani stress belajar?
:p

:: Zanna :: said...

tips2 yg boleh di buat panduan... mmg tengah stress ni..tqvm :)

(One) SiTi* said...

hahahahaa....
okey jugak wat cmni.
thanks!