kenapa perkara ni terjadi... suratan ke kebetulan ke rancangan?

ehsan dari imej google
dalam berita baru2 ni.. mesti korang pernah dengar isu kematian burung secara tibe2 dan mendadak.. tibe2 jer banyak plak burung buat terjunan maut.. 

pastu de gak yang memberitahu ikan plak tibe2 mati akibat kesejukan yang terlampau.. pastu siap kat negara Britain ni.. pat ploh hebu ekor ketam plak mati tibe2.. hmm..

ni semua kejadian kat luar negara.. tapi de gak kejadian pelik berlaku dalam negara.. contohnye.. disember 2010 lepas.. kat area pantai timur... depa kate tibe2 de ikan terubuk plak kat sungai.. banyak plak tu... hmm.. 


kenapa yerk?    SURATAN ke... KEBETULAN ke.. atau RANCANGAN?


adakah ini petanda2 buruk yang Allah nak beritahu kepada kite tentang perubahan bumi ciptaanNya yang dah kian tua? atau ia sekadar kebetulan di mana ikan2 tu saje je nak pindah habitat die ke?


atau ia merupakan satu kesan dari perancangan sulit kerajaan2 tertentu yang sembunyikan rahsia bagi tujuan tertentu.. pastu hasil atau kesan dari kajian2 atau rahsia2 itu membuatkan semua binatang2 ni bertindak agresif?


korang tahu tak yang kelawar ni gunakan gelombang suara untuk berinteraksi.. dan banyak lagi binatang2 yang hanya binatang itu sendiri mengetahui sesuatu gelombang atau sinaran-X yang tak boleh dikesan oleh manusia? hmm...

de beberapa perbincangan dunia tentang perubahan secara tibe tentang dunia atau sudden climate changes...  korang leh la google.. tak pun klik kat sini n dengar la ideologi2 mereka.. yang baik kite ambil sebagai teladan.. yang buruk jadikan sempadan.. wallahualam...

No comments: