Sembelit boleh sebabkan sakit jantung?

ehsan dari image google
Rini aku nak share ngan korang pasal masalah sembelit.. korng tahu ke pe tuh sembelit? korang de kene tak? hmm... korang nak tahu? sembelit boleh menyebabkan sakit jantung! haha.. buasir tuh da biasa dengar.. tak pun boleh menyebabkan kanser! pergh.. kanser pe? kanser kolon.. hmm.. bahaya gak.. paling2 pun boleh sebabkan apendiks.. hanya semata2 kerana sembelit..

Nak tahu korang de sembelit tak? meh tengok te-tandanyer..
1. bahan buangan korang keras atau macam kambing punyer..
2. bau hasil die yang sangat POWER!
3. sakit masa dalam toilet..
4. sakit perut yang kerap..
5. banyak angin dalam badan lepas makan.. burrpp..!
6. bau mulut yang sangat menggegarkan..
7. cerit biri-biri yang da tahap kronik..
8. sakit2 kat pintu kuar tuh..
9. rasa cam tak puas atau duk meeting berjam2.. 


haa... de tak tanda2 tuh? hehe... klu de bahaya la korang.. sebelum aku share camne nak kasi pulih balik sembelit..hmm.. jom layan dulu camne leh kene sembelit ni..
1. masalah kalenjar thyroid yang tak efektif.. leh rendahkan metabolisma korang..
2. kurang makan fiber atau serat dalam pemakanan..
3. pengumpulan acid yang berlebihan..
4. suke makan kanji spt nasi, tepung, etc berlebihan..
5. minum klu takde gule tak sah..pagi petang siang dan malam..
6. belasah kopi tiap2 hari..
7. pastuh tak minum air putih banyak..
8. dah la tuh.. eksesais pun malas..
9. siap hidup cara sedentari.. masuk keje kul 8 balik kul  5..
10. perjalanan jauh di atas udara.. cam korang nak gi Paris jer..
11. tak pun korang makan banyak zat besi sampingan atau diuretic drugs..


hehe.. ha.. de tak yang mana2 kene sebijik? hehe.. klu da kene sebijik.. meh plak aku share dengan korang camne nak cure a.k.a pulihkan semula sembelit supaya tak berbelit2 lagi..
1. makan la banyak makan berunsur serat yang tinggi.. mcm nestum ker oat ker.. 
2. makan plak sayur2an banyak.. yang hijau2.. oren2..yang macam kambing makan tu...
3. pastu makan la buah2an plak.. cam epal ker.. banana ker.. prune ker.. kiwi ker..
4. elakkan makan makanan yang tinggi GI (Indeks Gula).. hehe.. cam mangga.. roti.. nasi.. tembikai..
5. rajin2 ler berjalan2 hujung minggu kat taman kasi buang peluh..
6. banyak2 ler minum air kosong.. mat saleh cakap plain water.. hehe
7. lastly, kurang kan la minum air yang manis2 tuh.. korang da cukup sweet da.. hehe


so, aku malas nak cakap panjang.. aku rasa korang mesti dah kene sebijik dua kan? hehe.. so? pe lagi? jom la amalkan gaya hidup sihat.. hehe...supaya jauh dari sebab2 nak kene sakit jantung...gheti????

26 comments:

Jemari Seni said...

Terbaik... lepas bangun tido sebelum cuci gigi selawat dan minum air 1 cawan...pasti berkesan.

sarah-najwan said...

ada gak kene sebijik dua..tapi fakta ckp dari sembelit bole sakit jantung tu xpenah lak dgr...
baguslah dpt fakta ni..boleh beringat2

mungkin stress kot masa proses "kesembelitan" yg boleh jadi nyakit jantung..sebab proses lamakan..dahtu..lama nak tahan..tu jadi kot..hehe

makn buah2 la bgus..satu lagi..mkn je betik ngan pisang byk2..kasi kenyang..majulah buah tempatan tu..bole gak elak sembelit..

mamaaerish@eb said...

kena kat btg idong sendiri apa?... ahaks

princeduyong said...

makan betik....

byna said...

minum air byk2..sesetengah org,mknn masuk je..terus B0.. byna terlebih lawas lak..huhu..

.:: dieylah :: said...

info yg baek punye..tp xde tanda2 tu g..hihih..alhamdulillah... ^^

azzey said...

aibaks: mmg x selesa klu sembelit ni!

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

Sembelit?ye ke?huhu..ok amalkan gaya hidup sihat.

biskut said...

nih yang risau bila baca simptom2 yang kadang2 kita rasa macam kita pon ada nih.Apa lagi kalau epeknya berkait terus ngan penyakit yang lebih dahsyat..

efa said...

penah kena sekali...sakit sesangat..tp kena byk minum air kot...

d_LA said...

wahhhh..nice info bro..pnh gak kene belit2 neh..hoho..

Shazmiey Abdurahman said...

biar betik!

Teruna Suci said...

kau pernah kena sembelit? bahaha :)

Gayahspears said...

huhu.. sembelit bahaya!!!

alienelliz said...

thanks for the info, tapi dgr cte makan buah pisang or betik pun ok jg..Kire dlm mknn serat la tu kan..hehe

Fiqas said...

ooo....cam tu ek?? info yang bagus nih....

Noor Azlina Abdul Samad K. said...

Very good advice... :) Thank you for sharing. I'm a follower! Thank you for following me :)

AiDa AzRyN said...

Thanx 4 the info~ hehe~ ;D

ardinihumaira said...

bahaya tu... banyak2 makan oren. heee

Puteri Iqa Izyan said...

eh.eyk? baru tau..
bahaye gak sembelit nih..

Puteri Iqa Izyan said...

eh.eyk? baru tau..
bahaye gak sembelit nih..

Kuman Chaos said...

ooo selalu sendawa pun tanda sembelit ek... ingatkan dah kenyang jer sendawa... nak kena control nih
kuman "Tornado Desert Storm.." Entry

DiaUmaiNiNaz said...

waa, ini tips memenag menarik..bole kasi my parents too...i klik mana2 yg bole klik to make yr happy...

iszieylyanziy said...

bhye nieyh,,,elakkn sembelit

makdara TERdiva said...

fakta tu memang menakutkan..huhu!

kalau cukup minum air, insyaAllah takkan kena sembelit..bahaya sembelit ni..sbb boleh terjadinya fenomena buasir..ouch!

pN.rOs said...

ehehm2....
bagusnya info sihat ni...
nanti i amalkan ya...